Kalatalousvelvoitteen määrääminen vesitalousluvan haltijalle – arviomuistio/Oikeusministeriö
3.4.2019
Lausunto
28.02.2019
Asia: VN/335/2019
Kalatalousvelvoitteen määrääminen vesitalousluvan haltijalle - arviomuistio
Lausunnonantajan lausunto
Voitte kirjoittaa lausuntonne alla olevaan tekstikenttään
Lausuntopyyntö 17.1.2019, VN/335/2019
Kalatalousvelvoitteen määrääminen vesitalousluvan haltijalle – arviomuistio
Vesilaitosyhdistyksen lausunto 28.2.2019
Oikeusministeriö on 17.1.2019 pyytänyt lausuntoa arviomuistiosta, jossa on tarkasteltu, turvaako nykyinen vesilaki riittävästi vaelluskalakantoja. Arviomuistion mukaan vesiin kohdistuvien tavoitteiden yhteensovittaminen edellyttää nykyistä laajempaa mahdollisuutta tarkistaa jo myönnettyjä vesitalouslupia. Vesitalousluvat ovat olleet vahvan pysyvyyssuojan piirissä ja niihin puuttuminen jälkikäteen on mahdollista vain rajallisesti. Muistiossa todetaan, ettei perusteita vesitalousluvan pysyvyyssuojan ylläpitämiselle nykyisessä laajuudessa enää ole.
Arviomuistiossa tarkastellaan oikeudelliselta kannalta mahdollisuutta uuden kalatalousvelvoitteen sisällyttämisestä sellaiseen vesitalouslupaan, jossa sitä ei ennestään ole ja johon ei ole myöskään sisällytetty kalatalousmaksua. Käytännössä kyse on lähinnä vesivoimalaitosten rakentamisluvista, jotka ovat oikeuttaneet sulkemaan virtavesistön ja säännöstelemään vedenjuoksua vesitaloushankkeen hyväksi.
Osalla vesihuoltolaitoksista on vedenottoon liittyviä kalatalousvelvoitteita. Kalatalousvelvoitteet, etenkin istutukset, ovat konkreettinen tapa osoittaa vedenoton ”kompensointia” ja sitä tehdään imagosyistä yleensä mielellään. Vesilaitosyhdistys toteaa, että vedenoton pysyvyyssuojan heikentäminen vesilaitosten vedenoton osalta ei olisi kalatalousvelvoitteiden kannalta perusteltua. Vedenotolla on harvoin, jos koskaan, vaikutusta kalastoon.
Vesilaitosyhdistys toteaa, että vesihuollon näkökulmasta on tärkeää, että vesihuoltoon kohdistuvien viranomaispäätösten pysyvyyteen voidaan luottaa. Lähtökohtana tulee olla, että jos toimintaan kohdistetaan uusia velvoitteita, ne perustuvat lakiin ja niiden sisältö ja laajuus määräytyvät lain ja viranomaisluvan perusteella. Velvoitteista aiheutuvien kustannusten tulee olla oikeassa suhteessa toiminnan vaikutuksiin nähden.
Kalatalousvelvoitteiden ja muiden vesien käyttöön liittyvien velvoitteiden asianmukaisuutta on syytä ajoittain tarkistaa. Esim. vedenoton säännöstelyrajojen muuttaminen on koettu käytännössä vaikeaksi.
Rontu Mika, Suomen Vesilaitosyhdistys ry
Tiainen Anneli, Suomen Vesilaitosyhdistys ry