Desinfiointiaineille biosidiasetuksen mukainen hyväksyntä
21.11.2017
Varmista, että vesihuoltolaitoksella käytettäville desinfiointiaineille ollaan hakemassa biosidiasetuksen mukaista hyväksyntää
EU:n biosidiasetus (EU N:o 528/2012) koskee myös vesien puhdistuksessa käytettäviä desinfiointikemikaaleja. Käytettäjien pitää varmistaa, että käytettävät desinfiointikemikaalit ovat biosidiasetuksen mukaisesti hyväksyttyjä.
Euroopan kemikaalivirasto ECHA pitää yllä ns. Artikla 95 luetteloa biosidiasetuksen mukaiseen hyväksyntäprosessiin eri valmisteryhmissä ilmoitettujen biosidivalmisteiden tehoaineista ja niiden toimittajista. Tarkasta, että vesihuoltolaitoksella käytetyt desinfiointivalmisteet ja niiden toimittajat ovatArtikla 95 luettelossa.
Artikla 95 luettelon lisäksi ECHA julkaisi toukokuussa 2017 joidenkin käyttöpaikalla valmistettavien in-situ kemikaalien osalta luettelon eri valmisteryhmien tehoaineista ja niiden lähtöaineista, joille oli jätetty hyväksymishakemus määräaikaan mennessä. Tarkasta, löytyykö Artikla 95 luettelosta puuttuva vesihuoltolaitoksella valmistettava desinfiointiaine lähtöaineineen Artikla 93 luettelosta.
Vesihuollossa käytettävät desinfiointiaineet kuuluvat lähinnä seuraaviin valmisteryhmiin:
- PT 2, Desinfiointiaineet ja levämyrkyt, joita ei ole tarkoitettu käytettäviksi suoraan ihmisillä tai eläimillä (esim. jätevesien desinfiointi)
- PT 5, Juomavesi
Lähes kaikki Suomessa vesihuoltolaitoksilla tällä hetkellä käytössä olevat desinfiointikemikaalit ovat biosidiasetuksen mukaisen hyväksyntämenettelyn piirissä. Käyttöpaikalla valmistettavia desinfiointiaineita sisältävässä Artikla 93 luettelossa on hyväksyntäprosessiin ilmoitettu juomaveden desinfiointiin monoklooriamiini ammoniumista tai ammoniumsulfaatista valmistettuna. Tämä tarkoittaa, että tällä hetkellä Suomessa moniklooriamiinikloorausta käyttävillä laitoksilla ammoniumlähteenä yleisesti käytetystä ammoniumkloridista pitää siirtyä käyttämään ammoniumsulfaattia tai ammoniumia. Ammoniumsulfaatti on näistä helpoin vaihtoehto.
Biosidivalmistetta ei voida saattaa EU:n markkinoille 1.9.2017 jälkeen, jos aineen tai valmisteen toimittaja ei kuulu valmistetta vastaavan valmisteryhmän Artikla 95 luetteloon tai paikan päällä valmistettavan desinfiointiaineen kemikaaliyhdistelmälle ei ole Artikla 93 luettelon mukaan jätetty hakemusta kyseiseen valmisteryhmään.
Lisää tietoa biosidiasetuksen vaikutuksista löytyy aiemmasta uutisesta: Vesihuollon biosidit lupamenettelyjen piiriin