Energiatehokas aktiivilieteprosessi
2.5.2018
Tiesitkö, että noin 85–95 % pumpun elinkaarikustannuksista muodostuu käyttökustannuksista, lähinnä energiankulutuksesta?
Aktiivilieteprosessin energiankulutusta voi tehostaa oikealla laitemitoituksella ja valinnalla sekä prosessinohjauksella. Tutustu aiheeseen Motivan tuottamsta aineistosta: Energiatehokas aktiivilieteprosessi.
Aktiivilieteprosessin suurin energiankuluttaja on ilmastus, jonka toimintaa ja optimointia on sen merkittävyyden vuoksi käsitelty erillisessä Energiatehokas ilmastus -kortissa.
Pumppaus
Jätevedenpuhdistamon pumppaukset muodostavat noin 5-15 % laitoksen energiankulutuksesta. Suurin energiankuluttaja on tulopumppaus. Myös tätä on käsitelty laajemmin omassa kortissa.
Aktiivilieteprosessin pumppauksia ovat:
- lietteen pumppaus jälkiselkeytyksestä takaisin ilmastusaltaaseen
- poistolietteen pumppaus
- nitraattikierron pumppaus.
Aktiivilieteprosessin pumppauksista palautuslietepumppaus kuluttaa eniten energiaa. Nitraattikiertopumppaus kuluttaa yleensä vähemmän energiaa kuin palautuspumppaus, koska nostokorkeus on pienempi.
Motiva tuottamasta aineistosta selviää myös esim.
- pumppauksen energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät
- prosessin ohjauksen mahdollisuudet
Motiva on julkaissut käytännönläheisiä ohjeita vesihuoltolaitoksen energiatehokkuutta edistävistä toimista ja ratkaisuista osana "Energiatehokas vesihuoltolaitos" -hanketta (2016-2018). Hanketta rahoittivat Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto, Energiavirasto sekä hankkeeseen osallistuneet laite-, palvelu- ja järjestelmätoimittajat.
www.motiva.fi/vesihuoltolaitos