Maa- ja vesitekniikan tuelta merkittävä lahjoitus vesi- ja ympäristötekniikkaan
6.2.2024
Lue alkuperäinen uutinen Vesitalous-lehden nettisivuilta: Maa- ja vesitekniikan tuelta merkittävä lahjoitus vesi- ja ympäristötekniikkaan – VESITALOUS
Lahjoituksen tarkoituksena on laajentaa Aallon vesialan opetuksen saavutettavuutta sekä vahvistaa yliopisto-opetuksen kytköksiä työelämään. Lahjoitusvaroin palkataan Rakennetun ympäristön laitokselle määräaikainen lehtori, jonka tehtävänä on kehittää vesialan opetusta ja sen vaikuttavuutta kandidaattitason Kestävät yhdyskunnat -pääaineessa ja englanninkielisessä Vesi- ja ympäristötekniikan maisteriohjelmassa (WAT).
”Vesialalla tehtävä tutkimus on kestävän kehityksen kulmakivi sekä globaalisti että paikallisesti. Uusien osaajien kouluttaminen alalle on erityisen tärkeää ja nopeasti muuttuva yhteiskunta sekä työelämän tarpeet edellyttävät opetuksen jatkuvaa kehittämistä”, sanoo Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Kari Tammi.
”MVTT täyttää tänä vuonna 75 vuotta ja päätimme juhlistaa merkkipäivää teemavuodella”, MVTT:n toiminnanjohtaja Minna Maasilta sanoo. ”Tämä lahjoitus on MVTT:n juhlavuoden avaus. Teemaksi valitsimme vesialan opetuksen, sillä uskomme, että laadukas opetus houkuttelee valitsemaan juuri vesialan kaikkien muiden mahdollisuuksien joukosta. Nostamalla opetuksen juhlavuotemme teemaksi halusimme myös korostaa sitä, että Suomi sekä maailma tarvitsevat vesialan tekijöitä, joiden osaaminen sekä ammatti-identiteetti on vahva. Opetuksella on suuri merkitys siinä minkälaisin eväin nuoret astuvat työelämään. Opetus ansaitsee tulla huomatuksi.”
”Lahjoitus tarjoaa vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmällemme upean mahdollisuuden viedä opetustamme eteenpäin. Diplomitöistämme valtaosa tehdään jo nyt yhteistyössä alan työnantajien kanssa ja tämä lehtoraatti vahvistaa tätä kytköstä entisestään”, toteaa WAT-maisteriohjelman johtaja, apulaisprofessori Marko Keskinen.
Vesialan diplomi-insinöörit vievät alaa ja yhteiskuntaa eteenpäin
Vesiala on tärkeä osa Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun tutkimusta ja opetusta, ja alalle koulutettavien osaajien määrä on kasvussa.
“Insinööritieteiden korkeakoulu on kasvattanut sisäänottoa ohjelmiinsa vuodesta 2021 alkaen sekä uudistanut kandiohjelmansa pääaineet vuonna 2022. Tämä näkyy isompina vuosikursseina sekä opetushenkilöstön kasvavana työmääränä. Lahjoituslehtoraatti on tervetullut juuri nyt, kun vesialan osaajia tarvitaan lisää. Kiitän lämpimästi MVTT:tä tuesta toiminnallemme”, toteaa Kari Tammi.
Aalto-yliopistossa ja sen Insinööritieteiden korkeakoulussa kestävä kehitys on keskeinen osa tutkimusta, koulutusta ja yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Vesi- ja ympäristötekniikan opetusta annetaan kolmella tasolla. Monialaisessa Kehittyvät yhdyskunnat -kandidaattipääaineessa opiskelee tällä hetkellä noin 120 opiskelijaa, jotka suuntautuvat maisterivaiheessa erityisesti maankäytön suunnitteluun ja liikennetekniikkaan (SPT) sekä vesi- ja ympäristötekniikkaan (WAT). WAT-maisteriohjelmassa on noin 70 opiskelijaa, joista noin 20 valmistuu vuosittain diplomi-insinööriksi. Tavoitteena on nostaa määrä lähivuosina reiluun 30 diplomi-insinööriin vuodessa. Vesi- ja ympäristötekniikan tutkimusryhmässä on tällä hetkellä noin 20 tohtoriopiskelijaa, jotka tekevät tutkimusta vesihuoltoon, vesitalouteen sekä veden ja kehityksen kytköksiin liittyen. Jatkossa tutkimus kytkeytyy yhä vahvemmin myös alan digitalisaatioon tuoreen Digitaaliset vedet (DIWA) -lippulaivan kautta.
Lisätietoja:
Aalto-yliopisto
Apulaisprofessori Marko Keskinen, marko.keskinen@aalto.fi
Maa- ja vesitekniikan tuki ry.
Toiminnanjohtaja Minna Maasilta, minna.maasilta@mvtt.fi