Ohje vahinkotilanteiden käsittelyyn vesihuoltolaitoksessa on julkaistu
13.12.2024
Yhteystyöhankkeen tuloksena on valmistunut vuonna 2024 julkaisu Ohje vahinkotilanteiden käsittelyyn vesihuoltolaitoksessa. Ohje on laadittu avustamaan vesihuoltolaitoksia vastuuvahinkotilanteiden käsittelyssä, jossa selvitetään vesihuoltolaitoksen vastuuta ja korvausvelvollisuutta. Tietoa on kerätty vesihuoltolaitoksilta ja alan asiantuntijoilta muun muassa haastatteluissa ja työpajassa. Ohje kattaa yleisimmät vahinkotyypit, jotka selvitettiin vesihuolto-laitoksille tehdyn kyselyn avulla: viemäritulvavahingot, vesijohtovuodot, asennustyövirheet, virheelliset liitoskohtalausunnot, vedenlaatuvirheet, vesihuollon palvelun virheet ja ajoneuvovahingot. Vahinkotilanteita varten laadittiin toimintakortteja. Ohje sisältää myös tietoa erilaisista vastuuvakuutuksista sekä vakuutusyhtiöiden yleisistä toimintatavoista ja vakuutusehdoista.
Vahinkotilanteisiin laadituissa toimintamalleissa korostuvat välittömät ensitoimet, joilla estetään vahingon leviäminen ja rajataan vahingot, vaikka vastuutaho ei olisi vielä tiedossa, sekä eri vaiheiden tarkka dokumentointi ja viestien tallentaminen. Tämän jälkeen alkaa vahinkojen kartoitus ja tapahtuman selvitys. Vahinkoilmoitus vakuutusyhtiölle kannattaa usein tehdä mahdollisimman pian etenkin, jos vastuuasiassa on yhtään epäselvyyttä. Vahinkotilanteissa on tärkeää tiedottaa vahingon kärsijää eri vaiheissa ja tilata tarvittaessa toimenpiteitä alan ammattiyrityksiltä. Molemminpuolinen sujuva asiankäsittely ja viestintä vähentää lisävahinkojen muodostumista ja epätietoisuutta.
Vahingonkärsijä voi vaatia vesihuoltolaitokselta korvausta kärsityistä vahingoista korvaus-vaatimuksella. Ohje sisältää tiivistetysti esitettynä korvausvaatimuksen käsittelyä varten yleiset lait ja toimitusehdot, joiden perusteella vahingon vastuu määräytyy. Korvattavan rahasumman määrittää vahingon korjauskustannukset ja lisäksi huomioidaan esimerkiksi tasonparannus ja vahingonkärsijän myötävaikutus vahinkoon.
Hanketta rahoittivat Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto, Kuopion Vesi Oy (koordinoiva vesilaitos), Kauhavan Vesi Oy, Savonlinnan Vesi, Tampereen Vesi, Turun Vesihuolto Oy, Tuusulan Vesi, Oulun Vesi, Järvenpään Vesi ja Nurmijärven Vesi. Yhteistyötahoina olivat lisäksi Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ja Vesilaitosyhdistys. Edellä mainittujen tahojen edustajat muodostivat hankkeen ohjausryhmän. Lisäksi hankkeen loppuraportin viimeistelyssä oli avustamassa myös Vesilaitosyhdistyksen entinen lakiasianpäällikkö Anneli Tiainen. Hankkeen toteuttajana toimi FCG Finnish Consulting Group Oy. Hankkeen loppuraportti on ladattavissa Vesilaitosyhdistyksen verkkokaupastatästä linkistä.
Photo by Amy Hirschi on Unsplash.