Organisaatiouudistus on kasvun paikka koko laitokselle
4.11.2024
Aikaisemmin Kuopion Veden toiminta jakaantui kuuteen eri vastuualueeseen. Esimerkiksi veden tuotannolla sekä jätevesien puhdistuksella oli oma budjetti, henkilöstö sekä päälliköt.
- Olimme siiloutuneet. Toimintamallit kaipasivat kehittämistä ja koko toiminta yhdenmukaistamista, Markku Lehtola toteaa.
Jätevedenpuhdistuksen sekä veden tuotannon päällikkyyksien yhdistämistä lähdettiin pohtimaan varhaisessa vaiheessa ennen Lehtolan edeltäjän eläköitymistä toukokuussa 2022.
- Puolisen vuotta ennen eläköitymistä paikka päätettiin täyttää sisäisesti yhdistäen nämä kaksi tärkeää vastuualuetta, Lehtola kertoo.
Yhteistyö yksiköiden välillä oli lähtenyt jossain määrin etenemään jo ennen organisaatiouudistusta. Kuopion Vedellä oli yhteinen rakennuttajatiimi sekä investointi ja laitossaneeraustiimi ja pitkälti yhtenäinen sähkö-, instrumentti ja automaatiotiimi.
Sittemmin yhteistyötä on tiivistetty entisestään muun muassa sijaisuuksissa.
Lehtolan mukaan nykyinen henkilöstö on hyvin kehittymis- ja kehittämishaluista. Esimerkiksi jäteveden ja vedentuotannon käyttöinsinöörit sijaistavat toisiaan, mikä on esimerkillistä myös varautumisen kannalta.
- Tiivistämällä yhteistyötä osaamista on pystytty laajentamaan eri tasoilla, mikä pienentää riskejä ja vähentää myös laitoksen haavoittuvuutta. Opimme tuntemaan molempien vastuualueiden henkilöstöä, mikä mahdollistaa tiiviimmän ja sujuvamman yhteistyön, Lehtola summaa ja kertoo sijaistaneensa jätevedenpuhdistamon päällikköä koko uransa ajan, joten henkilöstö ja työn elementit olivat tuttuja.
Lehtolaa sijaistaa verkostopäällikkö, joka pääsee tutustumaan vesilaitospuoleen sitä kautta.
Vaikka vastuualueissa eroja, yhteisiä toimintamalleja on löydetty nopeasti.
- Olemme kaikki samassa veneessä eli työn imu ja muutokset koskettavat meitä kaikkia. Jalkautumalla paikan päälle tutustumaan kollegoidemme työhön sekä yksiköiden henkilöstöön olemme saaneet hyvää oppia toisiltamme esimerkiksi henkilöstökysymyksiin tai huolto tai hankintasopimusten laatimiseen, Lehtola kertoo.
Kuopion Veden työ- ja organisaatiokulttuuria on muotoiltu viimeisen viiden toimintavuoden aikana yhtiöittämisen yhteydessä ja Siilinjärven yhdistyessä Kuopion Veteen. Lehtola kertoo johdon rohkeuden ja henkilöstön luottamuksen kasvaneen tänä aikana sekä muutoksiin uskaltautumisessa että niihin sopeutumisessa.
Muutoksen keskellä toimiva sisäinen viestintä, avoimuus ja luottamuksen rakentaminen ovat olleet tärkeitä rakennuspalikoita uuteen.
- Organisaatiokaavioita on helppo piirtää paperille, mutta tärkeintä on se, kuinka viemme ja viestimme muutoksen työntekijöille. Luottamus ansaitaan, se ei tule käskemällä, tietää Lehtola ja kertoo henkilöstön ottaneen päällikön vaihtumisen hyvin, vaikka isot muutokset tuovat mukanaan myös epävarmuutta, tietää Lehtola.
Isoin muutos Lehtolan omassa työssä on vastuun jakaminen omista käsistä omalle porukalle, joka on myös ottanut vastuuta vastaan.
- Meillä on hyvä ja muutosvalmis porukka, sekä vastuunkantajia joka tasolla. Laitoksemme on hyvässä iskussa osaamisen ja tekemisen puolesta, Lehtola kertoo.
Myös Lehtolan arjessa uusi rooli on merkinnyt kehityksen paikkaa. Esimiehenä hän haluaa olla läsnä myös fyysisesti henkilöstönsä tukena kuunnellen jokaista työntekijää. Lehtola jakaa aikansa puoliksi jäteveden ja vedentuotannon kesken.
- Aloitin Kuopion Vedellä 17 vuotta sitten. Tulin taloon vasta väitelleenä tutkijana ja vedenlaadun asiantuntijana. Nykyisessä asemassani on tärkeintä huolehtia siitä, että oikeat ihmiset ovat tekemässä oikeita asioita oikeaan aikaan Kuopion Vedellä, Lehtola summailee.
Muutokset eivät ole tulleet täysin ehdoitta. Markku Lehtolan ehdotuksesta Kuopion Vedelle palkattiin ympäristöasiantuntija uutena vakanssina. Ympäristöasiantuntija huolehtii mm. laboratoriosta, laadunvalvonnasta ja raportoinnista.
- Olen itse työskennellyt koko urani puhtaan veden laadunvalvonnan parissa. Ympäristöasiantuntijan saaminen Kuopioon oli tärkeää, ja mahdollisti siirtymiseni eteenpäin.
Teksti: Anne Korkala /Korkala Agency ky
(Kuva: Matias Honkamaa)