Uutiset
Tällä sivulla näet uutisemme julkaisupäivän mukaisessa aikajärjestyksessä. Voit myös selata uutisia avainsanoittain klikkaamalla haluamaasi avainsanaa tästä:
hallinto ja talous, hulevesi, julkaisut, jäsenyys, jätevesi, kiertotalous, koulutus & tapahtuma, lainsäädäntö, liete, pohjavesi, talousvesi, varautuminen, verkosto ja pumppaamot, vesihuolto laajasti, vesihuoltopäivä, viestintä
-
VVY:n uutiskirje julkaistiin 13.12.2023
13.12.2023
Vesihuoltolaitoksen varautumisesta sähkökatkoihin/ tehorajoituksiin, blogikirjoittavat Sami Väisänen, Lappeenrannan Energiaverkot Oy, Teemu Lepistö, HeadPower Oy ja Heli Härkki, HSY. Lisäksi uutiskirjeestä voit lukea ennakkotietoa vuoden 2024 tapahtumista. Muistutamme myös, että jäsenlaitosten kannattaa ilmoittautua mukaan yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan raakavesien laatua. Huom! Ilmoittautumiset tähän hankkeeseen jo 15.12.2023 mennessä. Lisäksi kaikkia Vesilaitosyhdistyksen yhteistoimintajäseniä kutsutaan 16.1.2024 järjestettävään yhteistoimintajäsenjaoston kokoukseen. Näin joulun lähestyessä on myös hyvä huomata, että suosittu Kinkkutemppu järjestetään jälleen.
-
Kinkkutemppu 2023
12.12.2023
Vesilaitosyhdistys jäsenlaitoksineen on Kinkkutemppu-kampanjassa mukana muistuttamassa, että paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Paistinrasvojen keräysaika on 18.12.2023 - 7.1.2024. Tuttu nettisivu on käytössä osoitteessa www.kinkkutemppu.com. Lisäksi viestintää ja kilpailuja toteutetaan FaceBook-sivulla, jonka nimi on Kinkkutemppu.
-
Pyttyyn heitetty roska ei katoa
7.12.2023
HSY kertoo tiedotteessaan, että HSY:n jätevedenpuhdistamoille päätyi viime vuonna jätevesien mukana noin 800 tonnia roskaa, mikä ei sinne kuulu. Isommat roskat jäävät kiinni puhdistuksen alkuvaiheessa olevaan siivilään eli välppään. Roskien joukosta on vuosien saatossa löytynyt myös leluja, kännyköitä ja tekohampaita.
-
Ennakkotietoa vuoden 2024 tapahtumista
5.12.2023
Merkkaa kalenteriisi ensi vuoden tapahtumien ajankohdat. Tarkemmat tiedot kustakin tapahtumasta päivitetään tapahtumakalenteriin n. 2 kk ennen varsinaista ajankohtaa. Kerro myös ideasi ja toiveesi tulevien tapahtumien sisältöihin liittyen.
-
Vati-järjestelmä tuottaa vedenlaatutietoja kaikkien saataville
1.12.2023
Valvira kertoo tiedotteessaan siitä, että ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliseen tietojärjestelmään (Vati) kerätään muun muassa tietoja kuntien terveydensuojeluviranomaisten tarkastuksista ja talousvettä toimittavien laitosten vedenlaadun tutkimustuloksista. Vatista tietoja siirtyy vesi.fi-palveluun, jonka työkalusta näkee tutkimusten tulokset, tutkimustiheyden ja sen, aiheuttaako pitoisuus tai arvo mahdollisesti terveyshaittaa.
-
Vesihuoltolaitoksen varautuminen sähkökatkoihin/ tehorajoituksiin
30.11.2023
Vesihuoltolaitoksen toiminta on kaikilta osiltaan sähköriippuvaista, blogikirjoittavat Sami Väisänen, vesihuollon käyttöpäällikkö, Lappeenrannan Energiaverkot Oy, Teemu Lepistö,vesihuollon tuotepäällikkö, HeadPower Oy ja Heli Härkki, vs. osastonjohtaja, HSY.
-
Kutsu Vesilaitosyhdistyksen yhteistoimintajäsenjaoston kokoukseen tiistaina 16.1.2024 klo 12
30.11.2023
Vesilaitosyhdistyksen yhteistoimintajäsenjaoston kokous järjestetään tiistaina 16.1.2024 klo 12-14 Vesilaitosyhdistyksen toimistolla osoitteessa: Ratamestarinkatu 7 B, 00520 Helsinki, 6.krs, koulutustila Opaali. Jaosto on perustettu vuonna 2019 ja on tarkoitettu kaikille Vesilaitosyhdistyksen yhteistoimintajäsenille.
-
Vesilaitosyhdistyksen ansiomerkit
29.11.2023
Vesilaitosyhdistyksen ansiomerkkejä myönnetään vesihuoltolaitosten ja yritysten anomuksesta tunnustukseksi henkilöille, jotka ovat tehneet pitkäaikaista ja tuloksellista työtä vesihuoltoalan kehittämiseksi. Kultaisen, hopeisen ja pronssisen ansiomerkin myöntää hakemuksesta Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtaja. Numeroitujen kultaisten ansiomerkkien saajista voi tehdä ehdotuksia VVY:n hallitukselle.
-
Vesihuollon kasvihuonekaasupäästöjen laskentatyökalu on julkaistu
28.11.2023
Syke kertoo uutisessaan, että vesihuollon hiilineutraalisuuden ja kiertotalouden edistäminen (Vesihuki) -hankkeessa toteutettiin matalan kynnyksen avoin ja ilmainen laskentatyökalu vesihuoltolaitosten käyttöön. Työkalun avulla voi laskea suuntaa antavia tuloksia laitoksen elinkaarisista kasvihuonekaasupäästöistä. Hankkeella on myös Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston rahoitusta.
-
VVY:n uutiskirje julkaistiin 22.11.
22.11.2023
Uutiskirjeemme haastattelussa Ylä-Savon Vesi Oy:n toimitusjohtaja Ulla Tyrväinen. Uutiskirjeen aiheena myös VVY:n hallituksen jäsenten valinnan valmistelu. Lisäksi kannustamme kommentoimaan 30.11.2023 mennessä ohjeluonnosta pitkän aikavälin investointisuunnitelman laadintaan. Muistutamme myös yhteishankkeesta, jossa tutkitaan raakavesien laatua. Hanke tarjoaa laitoksille mahdollisuuden toteuttaa lainsäädännön vaatimuksia raakaveden riskienhallinnasta ja omavalvonnasta. Aiheena myös Lisää vielä vesi -kampanja, jossa tuotetaan varsinaisten jäsenten käyttöön aineistoa.
-
Oulun kaupungille myönteinen päätös Viinivaaran varavesihankkeesta
22.11.2023
Oulun kaupunki on saanut päätöksen koskien Oulun Veden Viinivaaran varavesihanketta. Lupakäsittely on päättynyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa, ja päätös asiasta annettiin 21.11.2023. Oulun kaupungille on myönnetty lupa vedenottoon Viinivaaran alueelta.
-
Valoa vesiputken päässä
21.11.2023
- Pitkäjänteinen työskentely yhdistymissuunnitelmien parissa opettaa ja tuottaa tulosta. Haastattelussa Ylä-Savon Vesi Oy:n toimitusjohtaja Ulla Tyrväinen.
-
Uudet yhteistoimintajäsenet
21.11.2023
-
Raakavesien laatua tutkitaan VVY:n yhteishankkeessa – vesilaitoksia kutsutaan mukaan
21.11.2023
Vaatimukset raakavesien riskienhallinnasta ja omavalvonnasta tarkentuivat uuden juomavesidirektiivin toimeenpanon myötä. Raakavesien omavalvonnassa pitää tutkia aiempaa laajemmin tiettyjä haitallisia aineita, jos niitä riskinarvioinnin perusteella voi päätyä raakaveteen. Joidenkin näiden aineiden esiintymisestä vesilaitosten raakavesissä Suomessa on hyvin rajallisesti tietoa ja käynnistyvässä hankkeessa pyritään tarkentamaan tätä tietoa kansallisella tasolla. Laitoksille hanke tarjoaa helpon mahdollisuuden toteuttaa lainsäädännön vaatimuksia raakaveden riskienhallinnasta ja omavalvonnasta.
-
Keskuspuhdistamo-hankkeen rahoitustarvearvio on päivitetty
21.11.2023
Tampereen Seudun Keskuspuhdistamo Oy:n hallitus on vahvistanut Keskuspuhdistamo-hankkeen päivitetyn rahoitustarvearvion 371 miljoonaa euroa. Hankkeen rakentamispäätöstä tehdessä rahoitustarve arvioitiin vuoden 2017 kustannustasossa, jossa on pysytty hyvin kustannustason nousu huomioon ottaen.
-
Osallistu Lisää vielä vesi -kampanjaan
20.11.2023
Kampanjan tavoitteena on mm. lisätä ymmärrystä siitä, mitä vesihuoltopalveluiden tuottaminen edellyttää sekä hanaveden arvostuksen ja vesihuollon maksukorotusten hyväksyttävyyden lisääminen. Lisäksi yhdessä kampanjoimalla teemme vesihuoltoalaa näkyväksi. Kohderyhmänä ovat kaikki vesihuoltolaitoksen asiakkaat.
-
Lainsäädäntöpäivä, webinaari 29.11.2023
20.11.2023
Vielä ehdit mukaan! Ilmoittautumisaikaa on jatkettu 27.11. saakka.
-
Vesihuolto 2024 -päivien näyttelypaikkavaraus on alkanut vilkkaana!
20.11.2023
Vesihuoltopäivien näyttelystä paikan on varannut jo noin 80 yritystä. Näyttelypaikka sekä yhden edustajan osallistuminen Vesihuoltopäiville on maksuton. Näyttelystä voivat varata osaston vain Vesilaitosyhdistyksen yhteistoimintajäsenet. Vesihuoltopäivät järjestetään Ouluhallissa 15.-16.5.2024.
-
Traficomin Yhteisrakentamisverkoston uutiskirje 4/2023 on ilmestynyt
17.11.2023
Traficomin Yhteisrakentamisverkoston uutiskirjeessä kerrotaan mm., että loppuvuoden aikana tullaan päivittämään Traficomin määräys M71: Määräys verkkotietojen ja verkon rakentamissuunnitelmien toimittamisesta. Mukana on myös tietoa siitä, että Verkkotietopiste.fi-palveluun henkilöasiakkaana kirjautuvan käyttäjän tiedonsaanti palvelusta on aiempaa rajoitetumpaa. Voit myös lukea verkkotietopisteeseen toimitettujen tietojen kattavuudesta.
-
HSY muistuttaa: vie vanhat lääkkeet apteekkiin – älä laita viemäriin tai roskiin
13.11.2023
HSY:n teettämän kyselytutkimuksen (2021-22) mukaan pääkaupunkiseudun asukkaista lähes kolmasosa (28 %) ei palauta tarpeettomia tai vanhentuneita lääkkeitä apteekkiin. Lääkkeitä heitetään edelleen sekajätteeseen, viemäriin, säilötään kotona tai viedään vaarallisen jätteen keräyskontteihin. Väärään paikkaan joutuessaan lääkkeet voivat päätyä esimerkiksi lasten ja lemmikkien ulottuville ja olla haitaksi ympäristölle.