pohjavesi
-
Pohjavesilaitosten säteilyvalvonnan toteutusta ja työntekijöiden saaman annoslaskennan tarkkuutta on kehitettävä
22.10.2024
DI Jukka Tyrväisen ympäristötieteen alaan kuuluva väitöskirja Groundwater radon and radon progeny in the water treatment process and in indoor air (Pohjaveden radon ja radonin jälkeläiset vedenkäsittelyprosessissa ja sisäilmassa) tarkastettiin 18.10.2024 Itä-Suomen yliopistossa.
-
Talousvesisäännösten päivitetty soveltamisohje julkaistu
11.3.2024
Uuden juomavesidirektiivin mukaiset kansalliset talousvesisäännökset tulivat voimaan vuoden 2023 alussa. Valviran julkaisema talousvesisäännösten soveltamisohje on päivitetty uuden lainsäädännön mukaiseksi.
-
Raakavesien laatua tutkitaan VVY:n yhteishankkeessa – vesilaitoksia kutsutaan mukaan
21.11.2023
Vaatimukset raakavesien riskienhallinnasta ja omavalvonnasta tarkentuivat uuden juomavesidirektiivin toimeenpanon myötä. Raakavesien omavalvonnassa pitää tutkia aiempaa laajemmin tiettyjä haitallisia aineita, jos niitä riskinarvioinnin perusteella voi päätyä raakaveteen. Joidenkin näiden aineiden esiintymisestä vesilaitosten raakavesissä Suomessa on hyvin rajallisesti tietoa ja käynnistyvässä hankkeessa pyritään tarkentamaan tätä tietoa kansallisella tasolla. Laitoksille hanke tarjoaa helpon mahdollisuuden toteuttaa lainsäädännön vaatimuksia raakaveden riskienhallinnasta ja omavalvonnasta.
-
Rakentamisen pohjavesivaikutukset ja pohjavesialueiden rakentamistapaohje -opinnäytetyö
10.10.2023
Maa- ja pohjavesirakentamisella voi olla merkittäviä pohjavesivaikutuksia, joihin on mahdollista puuttua ennakolta.
-
Pohjaveden hapetusvaihtoehtojen vertailu raudan ja mangaanin poistossa
25.9.2023
Tänä syksynä alkaneessa hankkeessa on tarkoitus lisätä vesilaitosten tietoisuutta eri hapetusvaihtoehdoista sekä prosessiolosuhteista, joilla metallien poistumista saadaan tehostettua.
-
Sisäilman radon vesilaitoksilla 2022
23.3.2023
Vuoden 2018 lopussa voimaan tullut säteilylainsäädäntö edellyttää pohjavesilaitosten työntekijöiden säteilysuojelun tehostamista. Säteilylain (859/2018) 155 §:n mukaan työnantajan on selvitettävä työtilan ja muun työskentelypaikan radonpitoisuus, jos työpaikalla käsitellään pohjavettä, joka pääsee kosketuksiin sisäilman kanssa. STUK on selvittänyt säädöksen voimaantulon jälkeen mittausten tekemistä ja havaittuja radonpitoisuuksia vesilaitosten sisäilmassa.
-
Uuden juomavesidirektiivin toimeenpanemiseksi annetut kansalliset laki- ja asetusmuutokset tulivat voimaan 12.1.2023.
16.1.2023
Muutokset tarkentavat talousveden laadun riskienhallintaa ja tiedottamista veden käyttäjille.
-
Vesihuoltopäivillä ideoidaan hankkeita!
25.4.2022
Tule mukaan miettimään ja kehittelemään hankeideoita! Hanketyöpaja on kaikille vesihuoltopäivien osallistujille avoin.
-
Maailman vesipäivänä viestimme pohjavesien suojelusta
22.3.2022
Kannustamme VVY:n jäsenistöä hyödyntämään aiemmin tuotettuja "Tarkkana siellä pohjavesialueella" esitteitä ja aineistoa. Voisimme viestiä yhdessä erityisesti viikoilla 11 – 12.
-
Juomavesidirektiivin kansallinen täytäntöönpano etenee
7.2.2022
Juomavesidirektiivin kansallinen täytäntöönpano etenee sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Ministeriö asetti vuonna 2021 direktiivin täytäntöönpanemiseksi ohjausryhmän ja viisi eri sidosryhmien jäsenistä koostuvaa alatyöryhmää. VVY:llä on edustus ohjausryhmässä ja kolmessa alatyöryhmässä.
-
Maailman vesipäivän 2022 teema on pohjavesi
12.1.2022
Pohjavesi – tehdään näkymätön näkyväksi (Groundwater – making the invisible visible)
-
Lausunto kansallisesta kemikaaliohjelmasta
18.11.2021
Vesilaitosyhdistys totesi lausunnossaan mm., että kemikaalien rajoittaminen ja käsittely tulisi olla tehokasta päästölähteellä, sillä ympäristöön, vesistöihin ja jätevesiin joutuneiden kemikaalien poistaminen tai puhdistaminen edellyttää huomattavasti suurempien volyymien käsittelyä. Vesilaitosyhdistys nosti myös esiin, että tulisi pyrkiä ratkaisuihin, jotka ovat teknisesti toteutettavia ja taloudellisesti ympäristön kannalta sekä sosiaalisesti kestäviä.
-
Lausunto vesienhoitoasetuksen muutoksesta
10.11.2021
Vesilaitosyhdistys lausui vesienhoitoasetuksen muutoksesta ja kannatti ehdotusta asettaa kansalliset pohjaveden ympäristönlaatunormit räjähdysaineille TNT, RDX ja HMX.
-
Kerro hankeideasi
3.11.2021
Vesilaitosyhdistyksen nettisivuille on avattu ideakori, jonne voit kertoa hankeideasi.
-
IWA:n Water Safety -konferenssin Call for Abstracts on auki
17.8.2021
Kansainvälinen Water Safety -konferenssi järjestetään 22.-24.6.2022 Narvikissa Norjassa.
-
VVY:n lausunnot vesienhoitosuunnitelmista
8.6.2021
Vesilaitosyhdistys lausui vesienhoidon suunnitelmista kaikilla lausunnoilla olleilla Manner-Suomen vesienhoitoalueilla.
-
Ohjeistus pohjaveden suojelusta maanteillä päivitetty
8.1.2021
Väyläviraston ohjeistus pohjavesien suojelusta maanteillä on päivitetty.
-
Pohjavesien suojelun esitteet on päivitetty
21.4.2020
Tarkkana siellä pohjavesialueella -esitteet sisältävät neuvoja järkevään toimintaan. Tänä keväänä ajan tasalle saatettiin erityisesti seuraavat teemat: energiakaivo, hajajätevesi, pohjavesialueiden luokitus sekä lait ja asetukset luettelot ja lisätietolinkit. Vesihuoltolaitokset voivat itse painattaa tai tulostaa esitteitä ja jakaa omalla vedenhankinnan pohjavesialueella toimiville.
-
Vesityökorttikoulutuksia keväällä 2020
17.1.2020
Kaikille avoimet vesityökorttikoulutukset järjestetään 6.2. Helsingissä ja 3.3. Jyväskylässä. Vesityökorttikoulutus voidaan järjestää myös omalle organisaatiollesi räätälöitynä koulutuksena haluamassanne koulutuspaikassa ja teille parhaiten sopivana ajankohtana.
-
Vesienhoitotoimet tarpeen pohjavesien tilan paranemiseksi
18.12.2019
Ympäristöministeriö kertoo tiedotteessaan, että uusimman arvion mukaan kaikista pohjavesialueista yhteensä 380 on riskialueita, eli pohjavedessä on todettu haitallisten aineiden pitoisuuksia ja veden tila voi heikentyä ilman suojelutoimia. Määrä on noussut noin 30 alueella edelliseen riskinarvioon (2013) verrattuna.
-
Vesipuitedirektiivi arvioitiin pääosin toimivaksi, mutta sen toimeenpanoa tulisi vauhdittaa.
17.12.2019
Vesipuitedirektiin ja sen tytärdirektiivin fitness check -tulokset ja johtopäätökset julkaistiin.
-
Suosituksia pohjavedenoton velvoitetarkkailun kehittämiseen
11.11.2019
Suomen ympäristökeskuksen toteuttaman hankkeen raportissa todetaan, että pohjaveden tarkkailusuunnitelmien laatua pitäisi parantaa ja tarkkailua yhtenäistää alueiden erityispiirteiden mahdollistamissa rajoissa. Lisäksi tarkkailutuloksia pitäisi pystyä hyödyntämään nykyistä tehokkaammin.
-
WHO peräänkuuluttaa muoviroskaamisen lopettamista ja lisää tutkimustietoa mikromuoveista
28.8.2019
Maailman terveysjärjestö (WHO) toteaa, että tämänhetkinen tutkimustieto ei anna aihetta epäillä juomaveden mikromuovien olevan terveyshaitta ihmisille. WHO:n julkisemassa raportissa muistutetaan, että vedenkäsittelyssä tärkeintä on edelleen juomaveden mikrobiologisen laadun turvaaminen. Mikrobeja ja partikkeleita poistavat vedenkäsittelymenetelmät ovat tehokkaita myös mikromuovien poistossa. Vesilaitosyhdistysen aloitteesta Suomessa tehty tutkimus päätyi WHO:n kanssa samansuuntaisiin päätelmiin.
-
Vuoden 2018 kuivuus ei vaikuttanut suurimpaan osaan vesilaitoksista ja niiden asiakkaista
12.8.2019
Vesilaitosyhdistys ja vesihuoltopooli selvittivät verkkokyselyllä kesän 2018 kuivuuden vaikutuksia vesihuoltolaitoksilla. 63 % kaikista kyselyyn vastanneesta 98 vesilaitoksesta ilmoitti, että kuivuus ei vaikuttanut vesilaitoksen toimintaan mitenkään ja 78% kertoi, että kuivuuden vaikutukset eivät näkyneet asiakkailla asti. Enemmistö vastanneista vesilaitoksista piti kuitenkin tarpeellisena parantaa kuivuuskausiin varautumista.
-
Kesän 2018 kuivuuden vaikutukset vesilaitoksilla
12.8.2019
Vesilaitosyhdistys ja vesihuoltopooli selvittivät verkkokyselyllä kesän 2018 kuivuuden vaikutuksia vesihuoltolaitoksilla. Suurimmalle osalle kyselyyn vastanneista 98 vesilaitoksesta kesän 2018 kuivuus ei aiheuttanut mitään vaikutuksia omaan toimintaa tai asiakkaisiin. Siitä huolimatta vesilaitokset pitivät tarpeellisena parantaa kuivuuskausiin varautumista esimerkiksi lisäämällä vedenhankinnan kapasiteettia ja varavesiyhteyksiä.
-
Pohjaveden pinnat laskevat edelleen kesän 2019 lopulla
5.8.2019
Suomen ympäristökeskuksen vesitilanneraportin mukaan Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa sekä paikoin Pohjois-Savossa pohjavedet ovat pääosin 10–40 cm ajankohdan keskiarvoja alempana. Pohjaveden pinnat jatkavat laskuaan luontaisesti syys–lokakuun vaihteeseen asti, jolloin yleinen kasvukausi on loppunut.
-
Pohjavedet laskussa
28.5.2019
Suomen ympäristökeskus kertoo tiedotteessaan, että viime kesän kuivuus voi toistua maan lounais- ja keskiosissa.
-
Vesivaroja ja terveyttä koskevat kansalliset tavoitteet
12.4.2019
-
Kuivuus koettelee myös Suomea
8.4.2019
Winland-hankkeen juuri julkaissussa Policy Briefissä kysytään olemmeko varautuneet tarpeeksi kuivuuteen?
-
Lausunto uusista pohjaveden ympäristönlaatunormeista/Ympäristöministeriö
3.4.2019
Vesilaitosyhdistys pitää yleisesti hyvänä ja perusteltuna käyttää ympäristönlaatunormien määrittämisen kriteeriarvona aineen terveysperusteista raja-arvoa talousvedessä. Ympäris-tönlaatunormin asettaminen 0,5 kertaiseksi kyseisestä kriteeriarvosta turvaa pohjaveden käyttöä raakavesilähteenä siten, että vedenkäsittely voidaan pitää mahdollisimman vähäise-nä, edullisena ja vähän ympäristöä kuormittavana
-
Vesilaitoksille uusi työkalu taudinaiheuttajien poistotehon arviointiin vedentuotantoketjussa
4.3.2019
Norjassa kehitettyyn menetelmään perustuvasta työkalusta on julkaistu Suomen olosuhteisiin sovitettu opas VVY:n monistesarjassa. Työkalun avulla voidaan arvioida laskennallisesti taudinaiheuttajien poistotehoa ja sen riittävyyttä vedentuotantoketjussa.
-
Vesilaitoshoitajien koulutuspäivät 20.-21.3.2019 Oulussa
25.2.2019
Vesilaitoshoitajien ja talousveden laadusta vastaavien vuotuinen koulutustapahtuma. Ilmoittaudu 5.3. mennessä.
-
Säteilylainsäädännön uudistus edellyttää pohjavesilaitosten työntekijöiden säteilysuojelun tehostamista
23.1.2019
Uusi säteilylainsäädäntö astui voimaan joulukuussa 2018. Se perustuu Euroopan Neuvoston säteilysuojelun perusnormidirektiiviin 2013/59/Euratom. Uusi säteilylaki ei vaikuta mitenkään talousveden radioaktiivisuuden laatuvaatimuksiin eikä sen laadun valvontaan. Muutokset liittyvät vesilaitosten työntekijöiden säteilysuojelun tehostamiseen.
-
Ympäristönsuojelulain sujuvoittamisen kolmannessa vaiheessa käyttöön ilmoitusmenettely
22.1.2019
Uusi, ympäristölupamenettelyä osittain korvaava kevyempi ja yksinkertaisempi ilmoitusmenettely astuu voimaan helmikuun alussa.
-
Ympäristöhallinnon opas ohjeistaa pohjavesialueiden määrittämisessä ja luokituksessa
5.12.2018
Oppaan tarkoitus on toimia käytännön ohjeistuksena ELY-keskuksille, sen tavoitteena on selkeyttää ja yhdenmukaistaa lainsäädännön toimeenpanoa.
-
Lounais-, Länsi- ja Keski-Suomessa pohjaveden pinnat alhaalla
28.11.2018
Suomen ympäristökeskus kehottaa seuraamaan ja arvioimaan veden säästämistarvetta, koska kuivuusjakso jatkuu yhä eivätkä pohjavesivarastot luultavasti ehdi täydentyä ennen talvea.
-
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston toimikunnan rahoituspäätökset
1.11.2018
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston toimikunta kokoontui 24.10.2018. Yleisen haun hakemuksia oli kokouksessa käsiteltävinä yhteensä 18 kpl.
-
Konsultaatio vesipuitedirektiivin ja tulvadirektiivin toimivuudesta on käynnissä
22.10.2018
Fitness check eli toimivuustarkastelu koskee sekä vesipuitedirektiiviä että siihen liittyviä ns. tytärdirektiivejä eli pohjavesidirektiiviä ja laatunormidirektiiviä. Lisäksi tarkastellaan myös tulvadirektiiviä. Julkinen kuuleminen on avoinna 4.3.2019 saakka.
-
Koepumppauksen tulokset vastaavat yleensä hyvin pohjaveden käytönaikaista vedenlaatua
8.10.2018
Aalto-yliopistolle tehdyssä diplomityössä selvitettiin miten luotettavasti koepumppauksella voidaan selvittää pohjaveden käytön aikaista vedenlaatua ja mitkä tekijät aiheuttavat ottamoiden käytön aikana kohonneet rauta- ja mangaanipitoisuudet. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto rahoitti tutkimusta.
-
Pohjavedelle esitetään uusia ympäristönlaatunormeja
5.9.2018
Suomen ympäristökeskus esittää tuoreessa selvityksessä pohjaveden ympäristönlaatunormien asettamista räjähdysaineille TNT, RDX ja HMX sekä PFAS-yhdisteille, jotka ovat mahdollisesti haitallisia terveydelle.
-
Tarkkana siellä pohjavesialueella -esitteet
21.3.2018
-
GTK:n Lähde-palvelu
27.2.2018
Lähde-verkkopalvelu kokoaa yhteen ja tuo kaikkien hyödynnettäväksi GTK:n tekemien pohjavesitutkimusten tulokset. Lisäksi palvelu tarjoaa yleistä tietoa Suomen pohjavesivaroista.
-
Hyviä kokemuksia pohjavesien yhteistarkkailusta
13.12.2017
Vuosina 2015 – 2017 toteutetussa pohjavesien yhteistarkkailun kehittämishankkeessa (POVEYTKE-hanke) koottiin käytännön kokemuksia keinoista edistää ja sujuvoittaa pohjavesiyhteistarkkailujen käynnistämistä
-
Pohjavesien torjunta-aine- ja ravinnepitoisuuksista uutta tietoa
21.11.2017
Suomen ympäristökeskuksen tuoreessa raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kattavasti torjunta-aineiden ja ravinteiden pitoisuuksia yhteensä yli 200:lla pohjavesien seurantapaikalla vuosina 2007–2015.
-
Talousvesi
16.10.2017
Talousvesi on juomavedeksi, ruoan valmistukseen tai muihin kotitaloustarkoituksiin käytettävää vettä.
-
Veden laadun varmistamisesta sulamisvesien aikaan.
4.4.2017
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa pohjavedenottamoiden veden laadun varmistamisesta sulamisvesien aikaan.
-
Onko pohjavesi ihmisiä vai ekosysteemejä varten?
9.2.2017
Tämä kysymys nousi perimmäisenä seikkana esiin Mika Salmen pro gradu työssä Vesi vuorovaikutuksen lähteenä. Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto rahoitti Oulun yliopiston tutkimusta, josta valmistui Salmen työn lisäksi Aleksi Wallinein DI-työ Pohjaveden otto talousvedeksi – teknisten, sosiaalisten ja ympäristöön liittyvien riskien ja ongelmien vertailu.