Työhyvinvoinnilla tuottavuutta
7.10.2019
Koulutustyöryhmän jäsen Tiina Lakimo, Lahti Aquasta kirjoitti koulutusblogiin työhyvinvoinnista.
Työhyvinvoinnilla tuottavuutta
Miten ihmeessä? Voiko työhyvinvointi olla yksi tuotantotekijä koneiden, ohjelmistojen ja raaka-aineiden rinnalla?
Kyllä se voi olla! Me ihmiset teemme tuloksen, saavutamme strategian mukaiset tavoitteet ja olemme myös kulu puolella yksi tuloslaskelman menoerä. Esimerkiksi sairauspoissalojen kustannuksia voidaan vähentää hyvällä työhyvinvointijohtamisella.
Kun ihminen voi hyvin hän on tuottava työssään. Hyvinvointi ja tuottavuus kulkevat käsi kädessä. Siksi työnantajan on pidettävä huolta työhyvinvoinnista. Työhyvinvointia voi ja pitää johtaa. Sen ylläpitämiseen osallistuvat toki kaikki – koko henkilöstö, mutta vastuu johtamisesta kuuluu johdolle. Vastuu tarkoittaa sitä, että työhyvinvointi otetaan strategiaan mukaan ja sille asetetaan tavoitteet, mittarit, kehitysohjelmat ja seuranta. Työhyvinvoinnin tilaa pitää kysellä henkilöstöltä toistuvasti sovituilla menetelmillä.
Rovaniemellä VVY:n johdon neuvottelupäivillä pohdimme miten vesihuollossa seurataan ja ymmärretään työhyvinvoinnin merkitys tuloksen tekemisessä. Meillä oli myös vieraileva luennoitsija, Marko Kesti, joka on työryhmänsä kanssa mallintanut matemaattisen kaavan työelämän laadun merkityksestä käyttökatteeseen (työelämän laatu = työhyvinvointi). Kaavan avulla pystytään todentamaan euromääräinen merkitys yritykselle. Yleensä euroista puhuminen viimeistään herättää johtajiston työhyvinvoinninkin kohdalla!
Työhyvinvointi on laaja käsite, ja jos siitä kyselee henkilöstöltä, niin saa moninaisia vastauksia. Työhyvinvointiin kuuluu mm. turvallisuus, osaaminen, esimiestyö ja johtaminen, työilmapiiri, työvälineet- ja ympäristö. Kaikki nämä vaikuttavat tuottavan työn tekemiseen. Luodaan puitteet, joissa on turvallista työskennellä, kehittää omaa osaamistaan, saada osakseen hyvää johtamista, kannustava työyhteisö ja hyvät työvälineet.
Marraskuussa 14.11. myös VVY:n koulutustarjonnassa on uusi pelillinen esimiesvalmennus, jossa pureudutaan mm. työhyvinvoinnin johtamiseen ja mitä se käytännössä on lähiesimiestyössä. Valmennukseen toivotaan niin uusia kuin pidempään esimiehenä työskennelleitä henkilöitä. Suomessa työturvallisuuslaki määrittää esimiehen vastuulle epäkohtiin puuttumisen. Kannattaa tulla oppimaan asiasta lisää, sillä osaaminen lisää työhyvinvointia.
Tiina Lakimo, koulutustyöryhmän jäsen
hallintojohtaja
Lahti Aqua Oy