Suomen Vesilaitosyhdistys ry
Vesilaitosyhdistyksen visio
Olemme asiantunteva, yhteistyökykyinen ja vaikuttava vesihuoltoalan edunvalvontajärjestö ja suunnannäyttäjä. Joustava palvelumme vastaa jäsenistön tarpeita. Tuellamme Suomen vesihuoltopalvelut ovat luotettavia ja korkealaatuisia.
Toiminta-ajatus
Vesilaitosyhdistys on vesihuoltoalan yhteistyöjärjestö, jonka tehtävänä on edistää vesihuoltolaitosten toimintaedellytyksiä. Vesilaitosyhdistys valvoo jäsentensä etuja, palvelee asiantuntemuksellaan jäsenlaitoksiaan sekä vahvistaa osaamista vesihuoltotoimialalla.
Vesilaitosyhdistyksen ydintehtävät:
1. Edunvalvonta
Vesilaitosyhdistys osallistuu aktiivisesti vesihuoltolaitosten toimintaedellytyksiin vaikuttavien asioiden valmisteluun sekä EU:ssa että Suomessa.
Vesilaitosyhdistyksen edunvalvonta- ja kehittämistoiminta toimitusjohtaja Riku Vahala puh. 050 588 4237, riku.vahala(a)vvy.fi
Kuva: Terotemedia / Tero Takalo-Eskola.
2. Kehittäminen
Kehittämistyössä Vesilaitosyhdistys tuottaa jäsentensä tarpeisiin erilaisia oppaita ja suosituksia sekä erilaisia teknisiä ja hallinnollisia julkaisuja. Vesilaitosyhdistyksen ylläpitämän vesihuoltolaitostentunnuslukujärjestelmän (VENLA) avulla jäsenlaitokset kokoavat laitosten tarpeita palvelevia tunnuslukuja kehittämistyön pohjaksi. Tavoitteena on yhdessä vuosittain koottavien taksatietojen kanssa tuottaa jäsenlaitosten keskenään tekemän benchmarkingin pohjaksi tarvittavaa tietoa.
Vesihuoltolaitosten kehittämisrahasto tukee laitostoiminnan kannalta tarpeellisia kehittämishankkeita. Rahaston varat käytetään lyhentämättöminä hankkeisiin, joista päättää rahaston jäseniä edustava Kehittämisrahaston toimikunta. Vuoden 2012 alusta lähtien kaikki Vesilaitosyhdistyksen jäsenet ovat olleet myös Kehittämisrahaston jäseniä. Jäsenpohjan laajentumisen lisäksi rahaston toimintaa on uudistettu ottamalla perinteisten kaikille avoimien yleisen haun hankkeiden rinnalle ns. laitoslähtöiset hankkeet. Laitoslähtöiset hankkeet toteutetaan vesihuoltolaitoksilla havaittujen kehittämistarpeiden perusteella.
Vesilaitosyhdistyksen kehittämistoiminnan edistäminen kehittämispäällikkö Saijariina Toivikko, puh. (09) 8689 0116, saijariina.toivikko(a)vvy.fi
Kuva: Vesilaitosyhdistys.
3. Koulutus
Vesilaitosyhdistyksen koulutukset on pääasiassa suunniteltu jäsenlaitosten ja yhteistoimintajäsenten henkilöstölle. Ammattiryhmäkoulutukset ovat vesihuoltoalan eri ammattiryhmille suunnattuja, 1-3 päiväisiä läsnäolokoulutuksiä, joita järjestetään vuosittain ympäri Suomen. Teemakoulutukset rakentuu tietyn aihepiirin ympärille ja koulutuksen kohderyhmää ei määritellä erikseen. Teemakoulutukset ovat ½-1-päiväisiä webinaaritoteutuksia. Lisäksi järjestetään vesityökorttikoulutuksia ja vesihuoltolaitoksille suunnattuja työturvallisuuskorttikoulutuksia. Tutustu ajankohtaisiin koulutuksiin koulutuskalenterissa.
Vesilaitosyhdistys järjestää valtakunnalliset Vesihuoltopäivät joka vuosi touko-kesäkuussa. Vesihuoltopäivät koostuvat ajankohtaisista esitelmistä ja alan yritysten pystyttämästä näyttelystä. Vuosittain Vesihuoltopäiville osallistuu yli tuhat kuntien ja vesihuoltolaitosten luottamus- ja toimihenkilöä, viranomaisten edustajaa ja näytteilleasettajan edustajaa. Vesihuoltopäivien yhteydessä järjestetään nuorille työelämässä aloitteleville ja vesitekniikan opiskelijoille Vesihuoltonuorten seminaari, jonka tavoitteena on edistää osallistujien ammattitaitoa, lisätä alan tuntemusta ja auttaa nuoria keskinäisessä verkostoitumisessa. Vesilaitosyhdistys on myös mukana Yhdskuntatekniikka-näyttelyn suunnittelussa ja toteutuksessa.
Kaikille avoimen koulutuksen lisäksi Vesilaitosyhdistys tarjoaa tilauskoulutuksia, joissa koulutuksen sisältö ja kesto räätälöidään vesihuoltolaitoksen toiveiden mukaan. Tilauskoulutuksina on pidetty erityisesti vesityökorttikoulutuksia ja vesihuoltoalalle suunnattuja työturvallisuuskorttikoulutuksia.
Lisätietoja koulutuksista ja tilauskoulutuksista koulutuspäällikkö Katri Henttonen puh. (09) 8689 0124, katri.henttonen(a)vvy.fi
Kuva: Vesilaitosyhdistys.
4. Jäsenpalvelut
Vesilaitosyhdistyks tarjoaa jäsenlaitoksilleen monipuolisesti yhteisiä ja laitoskohtaisia jäsenpalveluita. Merkittävin osa jäsenille suuntautuvasta laitoskohtaisesta palvelusta muodostuu puhelimitse, sähköpostitse ja neuvotteluissa tapahtuvasta neuvonnasta. Lisäksi jäsenille annetaan kirjallisia lausuntoja ja kommentteja.
Koulutuksen ja vesihuoltopäivien lisäksi www-sivujen yhteydessä oleville jäsensivuille kerätään listaa usein kysytyistä kysymyksistä ja niiden vastauksista. Muita jäsenille suuntautuvia palvelumuotoja ovat noin kaksi kertaa kuukaudessa ilmestyvä uutiskirje, jäsenkirjeet sekä Vesitalous-lehti. Lisätietoja tiedotteiden jakelulistoista sekä yhdistyksen ja jäsenlaitosten kanssakäymisestä.
Lähes kaikki Vesilaitosyhdistyksen julkaisut jaetaan jäsenille. Julkaisujen lisäkappaleista ja koulutustilaisuuksista sekä vesihuoltopäivistä perittävät maksut ovat jäsenille edullisempia kuin muille.
Vesilaitosyhdistyksen ansiomerkkejä myönnetään vesihuoltolaitosten ja yritysten anomuksesta tunnustukseksi henkilöille, jotka ovat tehneet pitkäaikaista ja tuloksellista työtä vesihuoltoalan kehittämiseksi. Lisätietoja ansiomerkeistä.
Vesilaitosyhdistyksen jäsenrekisteriasiat: koordinaattori Heli Ala-Pohja puh. (09) 8689 0110, heli.ala-pohja(a)vvy.fi
Kuva: Vesilaitosyhdistys.
5. Viestintä
Vesilaitosyhdistyksen viestintätoiminnan tarkoituksena on yhtäältä tiedottaa yhdistyksen toiminnasta, julkaisuista yms. jäsenille ja muille vesihuoltoalan toimijoille, ja toisaalta tarjota tukea jäsenlaitosten omalle viestinnälle. Viestintä on Vesilaitosyhdistyksen toiminnassa läpileikkaava tehtävä, joka liittyy kaikkiin neljään muuhun ydintehtävään. Lisätietoja Vesilaitosyhdistyksen ja jäsenlaitosten kanssakäymisestä tästä kohdasta. Verkkokaupasta löydät tuoteryhmän: "Tiedottaminen, viestintä, kampanjat".
Lisätietoja Vesilaitosyhdistyksen varsinaisten jäsenten viestintämateriaaleista sekä Vesilaitosyhdistyksen viestintäverkoston toiminnasta tiedottaja Eeva Hörkkö puh. (09) 8689 0123, eeva.horkko(a)vvy.fi.
Kuva: Vesilaitosyhdistys.
Vesilaitosyhdistyksen vuosikertomus 2023 eli Toiminta 2023 on julkaistu pdf-muodossa. Painettu versio lähetettiin postitse jäsenistölle.
Toiminta 2023 PDF-sivuttain. (Toimintakertomuksen s. 16 on korjattu julkaisun jälkeen toukokuussa 2024 ansiomerkkien määrää.)
Vesilaitosyhdistys jakaa vuosittain Vesihuoltopäivien yhteydessä Pro Vesihuolto -palkinnon. Vuonna 2024 palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa Vesihuolto 2024 -päivillä Ouluhallissa 15.-16.5.2024
Kriteerit
- Pro Vesihuolto -kunniamaininnalla palkitaan hanke tai teko, joka edistää laadukasta ja innovatiivista vesihuoltoa sekä tukee alan positiivista kehitystä.
- Palkittavan vesihuoltoteon tulee olla sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävä.
- Palkintoa jaettaessa otetaan huomioon teon vaikuttavuus.
Ehdotus palkittavaksi
- Palkinnon saajaksi voi ehdottaa kaikkia hankkeita tai tekoja, jotka ovat toteutuneet tai valmistuneet ensisijaisesti edellisen vuoden loppuun mennessä.
- Vesilaitosyhdistys järjestää ja tiedottaa palkittavan hausta vuosittain.
Pro Vesihuolto -palkinto on kunniamaininta, jonka voittajan päättää Vesihuoltolaitosten kehittämisrahaston toimikunta.
Pro Vesihuolto -palkinnon säännöt (linkki PDF-tiedostoon).
Ehdotukset palkittavaksi 2025
Mahdollisuus palkintoehtuksen jättöön tullaan avaamaan tähän. Palkittavaksi voi ehdottaa joko omaa tai jonkun toisen tahon tekoa tai hanketta.
Palkitut
Vuosi 2024 HS-Veden verkosto- ja suunnitteluyksikkö, HS-Veden verkosto-omaisuuden hallinnan kehittämisprojekti 2019-2023
Vesilaitosyhdistyksen uudistuneet säännöt ovat voimassa 27.8.2020 alkaen, säännöt pdf-tiedosto.
Vesilaitosyhdistyksen hyvän hallinnon käytäntöjen kirjaamisen tarkoituksena on selkeyttää eri toimielinten rooleja ja vastuita, sekä ennen kaikkea määritellä yleisesti hyväksyttävät ja Vesilaitosyhdistyksen arvoja kunnioittavat periaatteet jäsenistön, hallinnon ja toimielinten arkipäivän toiminnalle. (Yhdistyksen hyvän hallinnon käytännöt asiakirja on kokonaisuudessaan jäsenlaitosten saatavilla yhdistyksen jäsensivuilla.)
Tiivistelmä Vesilaitosyhdistyksen hyvän hallinnon käytännöt pdf-tiedosto.
Vesilaitosyhdistys toimii aktiivisesti EU-, EFTA- ja ETA-maiden vesihuoltolaitosjärjestöjen yhteisjärjestössä, EurEaussa. EurEaun tehtävänä on vaikuttaa yhteiseurooppalaisen säännöstön, mm. direktiivien kehittämiseen. Päätöksenteossaan EurEau pyrkii konsensukseen ja kaikilla jäsenmailla on päätöksenteossa yksi ääni. Vesilaitosyhdistys osallistuu EurEaun avulla EU-edunvalvontaan ja edistää suomalaisten vesihuoltolaitosten tulevaisuuden toimintaedellytyksiä.
EurEau
EurEau on EU- ja ETA-maiden kansallisten vesihuoltolaitosten järjestöjen yhteisjärjestö. EurEaun keskeisenä tehtävänä on vaikuttaa EU:n komissioon ja parlamenttiin yhteiseurooppalaisen, vesihuoltoa koskevan säännöstön kehittämisessä. EurEaun toimistossa on pääsihteeri, sihteeri ja assistentti. Jäsenmaiden järjestöjen edustajien työpanos on keskeinen asioiden valmistelussa EurEaussa. Tällä hetkellä jäseninä ovat kaikki EU- ja ETA-maat paitsi Latvia ja Slovenia.
EurEaun yleiskokouksessa (General Assembly) kaikilla jäsenmailla on yksi edustaja. Yleiskokouksen alaisena päätöksentekoelimenä on "työvaliokunta" (Excecutive Committee). Sen jäseninä ovat puheenjohtaja, pääsihteeri, asiantuntijakomissioiden puheenjohtajat sekä enintään seitsemän muuta yleiskokouksen edustajaa.
Yleiskokouksen ja työvaliokunnan apuna on kolme asiantuntijakomiteaa (Committee), joissa kaikilla EurEaun jäsenmailla voi olla enintään kaksi jäsentä. Komiteoiden toimialat ovat
Committee 1: Talousvesi (Drinking Water)
Committee 2: Jätevesi (Waste Water)
Committee 3: Lainsäädäntö ja talous (Economics and Legal Affairs)
Asioiden valmistelu tapahtuu asiantuntijakomiteoissa ja työryhmissä. Päätöksenteko tapahtuu yleiskokouksessa ja työvaliokunnassa. Yleiskokouksen päätöksissä pyritään yksimielisyyteen. Mikäli joudutaan äänestämään, päätös edellyttää kahden kolmasosan enemmistöä. Kullakin jäsenmaalla on yksi ääni. Työvaliokunnan päätösten on oltava yksimielisiä.
EurEau Annual Report 2023 pdf-tiedosto.
Lisätietoja:
EurEau (European Federation of National Associations of Water Services)
Vesilaitosyhdistys VVY osallistuu aktiivisesti vesihuoltolaitosten toimintaedellytyksiin vaikuttavien asioiden valmisteluun sekä EU:ssa että Suomessa. EU-tason edunvalvontatyö EurEaun puitteissa on tullut jatkuvasti tärkeämmäksi.
Edunvalvonnan tavoitteena on vaikuttaa EU:n ja kansallisen lainsäädännön kehittämiseen sekä Suomen viranomaisten määräysten ja ohjeiden valmisteluun siten, että laitosten toiminnan hallinnolliset puitteet tarjoavat mahdollisuuden tuottaa hyviä ja edullisia palveluja laitosten asiakkaille.
Edunvalvonnalla pyritään myös vaikuttamaan alan tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä median vesihuollosta välittämään kuvaan.
Edunvalvonnan keinoja ovat osallistuminen eri tahoilla tapahtuvaan valmistelutyöhön pysyvissä toimielimissä ja hankkeita varten asetetuissa työryhmissä. Tähän kuuluvat myös aloitteiden tekeminen sekä lausuntojen ja kannanottojen antaminen sekä erilaisissa tilaisuuksissa ja mediassa vesihuoltolaitosten näkökulman esille tuominen.
EU-säännöstön kehittämisessä Vesilaitosyhdistys toimii aktiivisesti eurooppalaisten vesihuoltolaitosten kansallisten järjestöjen yhteisjärjestössä EurEaussa.
Kotimaisen lainsäädännön ja viranomaisohjauksen kehittämiseen Vesilaitosyhdistys osallistuu useiden valtion asettamien työryhmien jäsenenä ja antamalla lausuntoja sekä pitämällä yhteyttä valtion viranomaisiin.
Vesilaitosyhdistys toimii myös Huoltovarmuuskeskuksen organisoiman vesihuoltopoolin toimistona kehitettäessä vesihuoltopalvelujen toimivuutta poikkeuksellisissa olosuhteissa.
Vesilaitosyhdistyksen edunvalvonta- ja kehittämistoiminta toimitusjohtaja Riku Vahala puh. (09) 8689 0122, riku.vahala(a)vvy.fi