Esiselvitys tekoälyn hyödyntämisestä vesihuollossa
Verkkokaupan etusivu Ostoskori Kirjaudu
Tiivistelmä
Tekoäly tai AI (Artificial Intelligence) on tietotekniikan ala, jolla pyritään luomaan koneita ja ohjelmistoja suorittamaan ihmismäistä älykkyyttä vaativia tehtäviä. Ratkaisuja etsitään muun muassa ongelmanratkaisuun, oppimiseen, suunnitteluun sekä kielen ymmärtämiseen ja tunnistamiseen. Tekoälyn avulla tavoitellaan koneiden kykyä suorittaa monimutkaisia toimintoja itsenäisesti ja jopa tehdä päätöksiä perustuen oppimaansa tietoon.
Tekoälyratkaisu tulisi aina valita olemassa olevan tarpeen tai ongelman mukaisesti. Käytettävä lähtödata on ratkaisevassa roolissa, sillä tekoälyn tuottamat tulokset ovat aina niin laadukkaita kuin mitä lähtödata on. Tekoälymallin kouluttaminen on aikaa vievä prosessi, joka vaatii laadukkaan lähtödatan lisäksi substanssiosaamista sekä käsiteltävän ongelman että tekoälyn osalta. Tieto- ja kyberturvaan on myös kiinnitettävä huomiota, jotta prosessi pysyy luotettavana.
Tähän tekoälyn hyödyntäminen vesihuollossa -julkaisuun on kerätty yleistietoa tekoälystä ja sen eri osa-alueista, sekä esitelty vesihuoltoalalla toteutettuja teko-älyratkaisuja esimerkiksi konkreettisina case-esimerkkeinä. Julkaisun laadinnassa on hyödynnetty kirjallisuuslähteitä, haastatteluja sekä työpajoja. Tekoäly-ratkaisut kehittyvät jatkuvasti, joten tämän julkaisun esittämät asiat tulevat päivittymään uusien tutkimustulosten ja teknologisten edistysaskelten myötä.
Vesihuoltoalalla tekoälyä hyödynnetään tällä hetkellä lähinnä poikkeustilanteiden havainnointiin sekä ennusteiden laatimiseen. Tekoälyratkaisuiden potentiaalin hyödyntäminen vaatii substanssiosaamista sekä vesihuollon että tekoäly-ratkaisuiden osalta.